رد کردن پیوندها
قانون دوبلین چیست؟

قانون دوبلین چیست؟

قانون دوبلین چیست؟

پیمان نامه یا معاهده دوبلین قراردادی است که در ۱۵ ماه ژوئن سال ۱۹۹۷ بین ۱۲ عضو جامعه مشترک المنافعه آن موقع در اروپا در شهر دوبلین پایتخت ایرلند به تصویب رسید و از سپتامبر سال ۱۹۹۷ به اجراء در آمد و در ادامه آن قرارداد دیگری ۱۸ فوریه سال ۲۰۰۲ به امضای اعضای اتحادیه اروپا رسید که از اول مارس ۲۰۰۳ به اجرا گذاشته شد. قرارداد دوبلین ۲ جایگزین قراداد قبلی گشته و در مؤرخه ۱۹ june سال ۲۰۱۳ متنی جدید با مقداری تغییر و اضافات جای‌گزین قرارداد دوبلین ۲ گردید، که این قرارداد از اول ژانویه سال ۲۰۱۴ به اجراء در آمد و به نام قرارداد دوبلین ۳ شناخته می‌شود.
قانون دوبلین می‌گوید که پناه‌جویان می‌بایست در همان اولین کشور امنی که رسیدند اعلام پناهندگی در آن کشور نمایند و حق انتخابی جهت کشور را ندارند.
در قانون دوبلین کسی‌ که در یک یا چند کشور اروپایی اثر انگشت داشته باشد در هر کشور که تقاضای پناهندگی کند به اولین کشوری که در آن‌جا اثر انگشت داشته باشد پس فرستاده می‌شود حتی داشتن اثر انگشت مرزی چه هنگام داخل شدن به یک کشور و چه هنگام خروج شدن از یک کشور فقط افراد زیر سن قانونی شامل این قانون نمی‌باشند و تنها وقتی‌ در کشورهای دیگری تقاضای پناهندگی داده باشند به آن کشور پس فرستاده می‌شوند.
لذا در قرارداد دوبلین ۳ که نسخه تکمیل شده قرارداد دوبلین می‌باشد شرایط پذیرش و نحوه رسیدگی به درخواست آن دسته از پناه‌جویانی را که درخواست پناهندگی‌شان را در یک کشور اتحادیه اروپا ارئه داده‌اند اما ویزای یک کشور دیگر را داشته یا از کشور دیگری عبور کرده یا در کشور دیگر در اتحادیه اروپا قبلاً درخواست پناهندگی داده بودند را تعریف تعیین و مشخص می‌کند.
قرارداد دوبلین بیان می‌کند که کدام کشور مسئولیت رسیدگی به درخواست پناهندگی از طرف پناه‌جو را داشته و در چه صورتی پناه‌جو به کشور دیگری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا بازگردانده می‌شود.
بانک اطلاعاتی‌ای با نام یوروداک، برای ثبت اثر انگشت متقاضیان پناهندگی نیز وظیفه دارد تا شناسائی متقاضیان پناهندگی که قبلاً در کشور دیگری در اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی داده بودند را راحت‌تر کند.
وقتی که فردی در یک کشور اتحاده اروپا درخواست پناهندگی می‌دهد وظیفه اداره امور پناهندگی آن کشور است که ابتدا کنترل نماید آیا فرد متقاضی قبلاً در یک کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا یا عضو پیمان شنگن درخواست پناهندگی داده بوده است یا خیر. این کنترل به یکی از چند روش زیر انجام می‌گیرد:
کنترل از طریق بانک اطلاعاتی یوروداک
کنترل از طریق بانک اطلاعاتی ویز
پرسش از خود پناه‌جو در مورد مسیر خروج از کشورش و مسیر ورود او به این کشور هم‌چنین پرسش از او در این مورد که آیا پاسپورت داشته است و یا قبلاً در کشور دیگری بوده است و …
مطابق قانون پناهندگی در اتحادیه اروپا وقتی مشخص شود که متقاضی درخواست پناهندگی داده اما ویزای یک کشور دیگر عضو پیمان شنگن را داشته باشد به کشور صادر کننده ویزا برگشت داده خواهد شد مهم نیست که آیا شخص متقاضی در آن کشور بوده یا خیر مهم صادر کردن ویزا توسط ان کشور می‌باشد که طبق قانون دوبلین کشور صادر کننده ویزا مسئولیت رسیدگی به درخواست پناهندگی آن فرد را به عهده خواهد داشت.
حتی اگر متقاضی پناهندگی ویزای شنگن هم نداشته اما قبل از ورود به یک کشور عضو شنگن از یک کشور امن ثالث دیگر عبور کرده است یا به صورت مرز زمینی یا ترانزیت فرودگاهی یا در یک کشور دیگر عضو پیمان شنگن قبلاً درخواست پناهندگی داده باشد در تمام شرایط ذکر شده درخواست پناهندگی تحت عنوان لیست دسته‌بندی شده ابتدا پرونده و سپس طبق شرایط خاصی شخص پناه‌جو کشوری که درخواست پناهندگی داده و مسئولیت بررسی پرونده درخواست پناهندگی آن شخص را دارد بازگردانده خواهد شد.

یکی از قوانین دوبلین در خصوص حقوق پناه‌جویان این است که چنان‌چه پناه‌جو نتواند هزینه‌های مالی پرداخت وکیل را پرداخت کند هر کشور عضو پیمان دوبلین مطابق قوانین همان کشور وظیفه دارد هزینه‌های مالی به خدمت گرفتن یک وکیل از سوی پناه‌جو را بپذیرد یا شرایط دست‌رسی پناه‌جو به وکیل را فراهم نماید (ماده ۲۷ بند ۶ قانون دوبلین)

مطلب پیشنهادی:  قاعده دوبلین ۴ چه تغییری را در سیاست مهاجرت اروپا ایجاد می‌کند ؟

در این مقاله سعی شد نکات کلی‌ای در باب قانون دوبلین ارائه گردد. در صورت نیاز به مشاوره با ما تماس حاصل نمائید و از امکان مشاوره رایگان تلفنی بهره‌مند گردید.

پیام بگذارید

  1. با سلام، ثبت اثر انگشت در کشور بلغارستان برای اقامت گرفتن در کشور انگلستان مشکلی برای دیپورت و اقامت گرفتن پیش خواهد آورد

    1. سلام
      خیر. انگلستان جز کشورهای معاهده دوبلین نمی باشد.

  2. با سلام و عرض ادب.من در کشور سوییس تقاضای پناهندگی دادم اما نامه دوبلینم از هلند اومده و منو میخواد،برای دور زدن دوبلین و ماندن در سوییس چکار کنم.با سپاس

    1. سلام
      قانون دوبلین می‌گوید که “پناه‌جویان می‌بایست در همان اولین کشور امنی که رسیدند اعلام پناهندگی در آن کشور نمایند و حق انتخابی جهت کشور را ندارند”.
      این قانون جاری شد تا هم کشور مقصد اول(اولین کشور امن) به پرونده شما رسیدگی کند و هم اینکه کسی نتواند آن را دور بزند.
      متأسفانه نمی توان کاری انجام داد.

  3. باسلام. من اردیبهشت ۹۹ از طریق توریستی ایتالیا به آنجا سفر می کنم. هدف من و همسرم گرفتن پناهندگی سیاسی کشور بلژیک است. اگر اثبات کنیم جانمان در خطر است، آیا جزو استثناهای قانون دابلین می شوم و می توانم در بلژیک اقدام کنم؟

    1. با سلام
      در قانون استثناهائی وجود دارد. اثبات این که جانتان در خطر است لازم قبول شما در آن کشور است اما سوال اینجاست که جانتان در کجا در خطر است؟ در کشور مادر یا کشور ایتالیا؟ اصولاً پاسخ شما کشور مادر است که در اینجا استثنائی پذیرفته نمی شود به این دلیل که شما در ایتالیا در امن و امان به سر خواهید برد.

  4. سلام وقت به خیر
    اگر کشوری که در آن اعلام پناهندگی کردیم ما رو به کشوری که ویزای آنجا را داشتیم برگردونه، در اون کشور ميمونيم یا امکانش هست اونجا هم برگردونه ايران؟

    1. با سلام
      هر کشوری که عضو شینگن باشد و اولین ورود شما در آن ثبت شود و سپس به کشور دیگری بروید، به کشور اولین مقصد بازگردانده خواهید شد.
      به عنوان مثال شما قصد دارید به آلمان بروید اما بنا به دلایلی ویزای هلند را دریافت نمودید؛ سپس با همان ویزا به هلند رفتید و از آنجا به آلمان، قطعاً کشور آلمان شما را به هلند ریپورت خواهد کرد تا پرونده شما آنجا بررسی شود.
      در صورتی که دلایل کافی و مبرهن نداشته باشید بله این احتمال وجود دارد که شما را به کشور مادر بازگردانند.

  5. سلام من توسط یه وکیل میخوام ویزای انگلیس بگیرم و بعد از وارد شدن به کشور انگلیس یه کیس ارائه بدم مبنی براینکه دیگه نمیتوانم به کشورم باز گردم به نظر شما تا چ حد میتونم موفق باشم

    1. سلام
      کلاً کیس‌های قابل ارائه و مورد قبول کیس‌های هستند که بتوانید ثابت کنید جان شما در خطر است، در غیر این صورت کیس رد خواهد شد.

  6. سلام

    ایا میتوان با گرفتن ویزای تحصیلی در المان به محض رسیدن به ان کشور از طریق ویزای تحصیلی پناهنده شد؟

    1. سلام
      لازمه درخواست پناهندگی این است که شما ثابت کنید جان‌تان در خطر است در غیر این صورت پرونده شما رد و ممکن است فرصت تحصیل را نیز از دست بدهید.
      در تصمیم گیری خود تجدید نظر کنید.

  7. سلام .من سال ۲۰۱۶ پناهنده المان شدم بعد از ۸ ماه بنا به دلایلی به ایران برگشتم.الان قصد پناهندگی به کانادا با ویزای توریستی دارم.ایا اثرانگشت پناهندگی المان من برای گرفتن ویزای کانادا تاثیر دارهه یا خیر!!!

    1. با سلام
      حوزه کشورهای شینگن ارتباطی با کشور کاناداد ندارند. قاعدتاً زمانی که مهر توریستی ورود به کشور آلمان را داشته باشید یک امتیاز جهت دریافت ویزای کانادا خواهید داشت اما در صورتی که مهر خروج ندارید به احتمال زیاد این مورد باعث رد ویزای شما شود از این جهت که بیش از مدت مجاز مقیم شدید و این مورد افسر را به شک می‌اندازد.

  8. با سلام
    من در چند روز اخیر به کشور اتریش آمدم و در این‌جا اثر انگشت ام را گرفته‌اند یعنی (دوبلین) شدم تاریخ تولد ام را 2002/2/22 ثبت شد اما وقتی به ایتالیا آمده تاریخ تولد را 2000/6/7 ثبت کردم
    سوال ام اینجاست که تاریخ تولد ام در هر دو گشور متفاوت است برایم مشکل ساز نمی شود

    1. سلام
      کشورهای حوزه شنگن به سیستم یوروداک متصل هستند که اطلاعات قابل استعلام است. بطور معمولی بهتر بود که اطلاعات یکسانی ارائه می‌دادید اما در هر صورت چنانچه درخواست پناهندگی دارید معمولاً بیشتر به کیسی که ارائه می‌دهید توجه می‌کنند تا تاریخ تولد.

جستجو
کشیدن